Chilli papričky jsou exotický druh křovitých paprik. Pochází z Mexika, kde se používali už před více než 6 500 lety. Pěstují se hlavně v teplých oblastech Jižní Ameriky a Asie. V dnešní době jsou již rozšířeny po celém světě. Největším spotřebitelem a vývozcem je Indie.
Chilli papričky mají výraznou pálivou chuť. Využívají se do všech pokrmů, kterým chcete dodat pikantní chuť, aroma i vzhled. Kromě klasické červené barvy papriček, se můžeme setkat se zelenou, bílou, fialovou, hnědo-oranžovou i jinými odstíny. Ve stadiu zralosti se liší tvarem, velikostí i barvou.
Pěstovat je můžeme úspěšně i v našich podmínkách. Stáleplodící rostlinka potřebuje k dobrému růstu především dostatek světla a tepla. Proto vybíráme místo, kde svítí nejdéle sluníčko. Vyhovuje jí provzdušněná půda. Na zálivku není náročná. Nesnáší trvale mokrou půdu, proto zaléváme střídmě.
Semínka zasejeme do menších nádobek a vyčkáme na vyklíčení i první lístky. Doba vyklíčení se liší dle odrůdy. Pokud pěstujeme papričky ze semínek, před rozvětvením zaštípneme hlavní výhon. Díky tomu po stranách vyraší další výhony a koruna bude košatější. Když rostlinka zesílí, přesadíme jí do samostatného květináče. Od května můžeme papričky umístit ven na balkon, nebo na parapet okna. Doporučuje se postupné otužování. Pokud se rozhodneme k pěstování ve skleníku, bude třeba mírné zastínění. Je nutné ji chránit před mrazem. Než přijdou první mrazíky, přesuneme rostlinu na teplé místo. Nízké teploty zpomalují jejich růst a vývoj. V době květu přihnojujeme tekutým hnojivem určeným na papriky. O opylení se postará hmyz a především včely. Před sklizní je dobré omezit zálivku, docílíme tím větší pálivosti.
Chilli papričky obsahují látku kapsacin, která způsobuje dráždění smyslových orgánů a jejich pálivost. Scovilleho stupnice - SHU, se používá k měření intenzity pikantnosti. Čím vyšší číslo, tím je i vyšší intenzita pálení. Každý druh obahuje jiné množství této látky. Například červená sladká paprika neobsahuje kapsacin, má tedy na SHU stupnici hodnotu 0. Naopak paprička Habanero má pálivost kolem 400 000 SHU. Při výběru odrůdy bychom měli věnovat pozornost dané hodnotě SHU. Obecně platí, že čím menší paprička, tím pálivější chuť. Pokud z plodu odstraníme semínka, bude méně pikantní. Nejpálivější chilli papričky pocházejí z Indie.
Díky rozmanité chuti, vůni i pálivosti je využití v kuchyni velké. Mimo klasických receptů z míst, odkud druhy pochází, se velmi hodí do marinád, salátů, omáček a jako příloha k masu. Jsou výborné sušené, zavařené, nakládané nebo grilované. Každý si najde svůj oblíbený druh i způsob konzumace, či zpracování. Kapsaicin má také pozitivní vliv na naše zdraví. Podporuje chuť k jídlu a urychluje metabolismus.
Chilli papriček je velké množství druhů. Mezi oblíbené odrůdy patří například:
Chilli papričky Vás správnou péčí odmění velkou úrodou pikantních a okrasných plodů.
Tel: (+420) 774 721 757
info@citrus-shop.cz
Citrus shop zahradnictví
Legionářů 2
Hodonín
695 01
Otevřeno:
Po-Pá 9-17
So 9-11:30
© 2024 Citrus-shop.cz - Partnerský program