Psidium (Psidium cattleianum, Psidium guajava atd.)
Psidium je stálezelený keř nebo štíhlý strom. Jedná se o rostlinu hojně pěstovanou v tropických a subtropických oblastech. Pochází z oblastí Střední a Jižní Ameriky. V domovině dorůstá až 10 metrů. Řadíme ji do čeledi myrtovitých.
Psidium cattleianum – jahodový stromek
P. cattleianum - jahodový stromek je nenáročná rostlina. Lze ji pěstovat v pokojových podmínkách, ale i letnit na terase nebo na balkoně. Stálezelený štíhlý stromek zdobí tmavě zelené, kožovité a na koncích řapíku zašpičatělé lístky. V paždí listů vyrůstají bílé květy jednotlivě, případně v drobných hroznech. Psidium je samosprašná rostlina. Po odkvětu dozrávají plody několik měsíců.
Po dozrání samy opadnou. Jsou oranžové až červené barvy, velikosti švestky. Slupka je tenká, dužnina světlá, šťavnatá a mírně nakyslá. Obsahuje tvrdá semínka. Protože svou vůní vzdáleně připomínají jahodu, vžil se název jahodový stromek. Plod psidia je potřeba co nejdříve zkonzumovat. Jeho trvanlivost není dlouhá, proto se nehodí ani ke krátkodobému skladování. Přesto se jedná o velmi zajímavou záležitost. Někdy může dojít i ke druhému kvetení. Plodí na jednoletém dřevě, proto je dobré rostlinu tvarovat, čímž dochází k obnově plodonosných výhonů a zároveň k zahuštění a zatraktivnění rostliny.Psidiu vyhovuje lehký propustný, mírně kyselý, substrát. V době vegetace má potřebu vydatné zálivky a hnojiva. Snáší plné slunce, vyhýbáme se ale polednímu úpalu. V bytech je v zimě za předpokladu vyšší vzdušné vlhkosti schopna snášet i ústřední topení. Jestliže máte možnost, lépe jí vyhovuje zimování ve světlé místnosti s teplotou kolem 12°C. Jahodový stromek množíme pomocí semen. Řízkování není příliš úspěšné. Chorobami trpí sporadicky, někdy se objeví rez listová. Ze škůdců to mohou být především molice.
Psidium guajava – kvajava
P. guajava – kvajava patří z rodiny asi 150 druhů Psidia k těm nejznámějším. Jedná se o tropickou rostlinu, pěstovanou pro chutné plody. Má dlouhé, jemně chlupaté větévky. Mladé listy kvajavy jsou načervenalé, později tmavě zelené, s výrazným žebrováním. Vonné květy vyrůstají v paždí listů jednotlivě nebo nahloučené po třech. Po odkvětu bobule dozrává několik měsíců. Tvarem může připomínat hrbolatou hrušku. Pro šťavnatou a sladkou dužninu je velmi oblíbená, ale nelze ji ani krátkodobě skladovat, proto se s ní u nás setkáváme minimálně. V našich podmínkách je třeba jim vytvořit dobré prostředí. Nejlepší možností je skleník nebo zimní zahrada. Kvajava potřebuje celoročně teplotu nad 25°C a maximum světla. Pod 15°C začne shazovat listy. Důležitá je bohatá zálivka a pravidelné hnojení v období vegetace. Na půdu není náročná. Vyhovuje jí propustná, mírně kyselá zemina. Kvajavu množíme semeny a lze ji také roubovat. Tím dosáhneme kvalitních plodů. Z chorob, které rostlinu ohrožují, jmenujme rez listovou, ze škůdců molici skleníkovou.
Tel: (+420) 774 721 757
info@citrus-shop.cz
Citrus shop zahradnictví
Legionářů 2
Hodonín
695 01
Otevřeno:
Po-Pá 9-17
So 9-11:30
© 2024 Citrus-shop.cz - Partnerský program