Nákupní košík
Celkem 0 Kč
Košík je prázdný

Sleva 10 % na vše. Slevový kupón "vanoce2024". Více o slevě zde.

WASABI – PRAVÝ JAPONSKÝ KŘEN

Bonsai-Shop.cz / BLOG SOUTĚŽE / WASABI – PRAVÝ JAPONSKÝ KŘEN

Wasabia japonica tato bylinka z čeledi brukvovitých se pěstuje pro svůj oddenek – wasabi. Je to japonský druh křenu. U nás jej známe jako pikantní přísadu do pochutin. Konzumuje se jeho kořen a také listy. Wasabi není pouze delikatesou, ale má i léčivé účinky. Tato trvalka se dá snadno pěstovat i v našich podmínkách.

Wasabi se vyskytuje především v Japonsku a to již od 9. století. Zde se pěstuje na zaplavených polích, podobně jako rýže. Ve volné přírodě roste spíše v chladnějších hornatých oblastech. A to ve vlhčích lokalitách, například v podrostu keřů a stromů, podél břehů potoků a řek. Tato bylinka dorůstá do výšky 20 až 30 cm. Je rozložitá a polehlého vzrůstu s listy srdčitého tvaru. Kvete bílými drobnými květy. Podzemní část rostlinky tvoří ztloustlý oddenek zelené barvy.

Japonský kořen je mrazuvzdorný do -12 °C. Ale i tak je lépe jej pěstovat jako přenosnou rostlinu v květináčích. Od jara do podzimu doporučujeme nádobu přesunout ven na zahradu či balkon. Vyhovuje mu polostín nebo zastíněné stanoviště chráněné před přímým sluncem. Než udeří první mrazíky, přemístíme bylinku na světlé stanoviště, kde se bude teplota pohybovat mezi 8 až 18 °C. Zima je obdobím nejaktivnějšího růstu a sklizně. Rostlinka tvoří velké listy, začne bujně rašit a oddenky rychle přirůstají. K dostatečnému růstu potřebuje větší kořenáč s kyprou a humózní zeminou. Vyžaduje dostatečnou zálivku, substrát by neměl nikdy úplně vyschnout. Květináč může stát v misce s vodou, aby měla rostlinka stálý přísun vody. Další možností je umístění nádoby na břeh jezírka, nebo potůčku. Přes zimu zálivku mírně omezíme. Jelikož se oddenek japonského křene konzumuje, přihnojujeme jen organickými hnojivy. Přesazujeme jednou za 2 roky.
Než doroste oddenek japonského křenu do sklizňové velikosti – okolo 20 cm, bude to trvat minimálně 2 roky. Do té doby se mohou využívat listy, které se svou chutí velmi podobají kořenu. Čerstvě strouhaný křen má zelenou barvu a lepkavou strukturu. Je lehce štiplavé chuti a mírně nahořklý. Stonky a listy se nakládají nebo jsou používány do salátů, či příloha k masu. Mladé listy jsou jemné a velmi mírně ostré. Větší a starší listy mají kořeněnou a velmi pikantní chuť. Wasabi je spojeno s přípravou sushi, neboť umí odstranit různé bakterie z netepelně upravených mořských plodů. Postup k přípravě oddenku je stejný jako u našeho selského křenu. Nejdříve wasabi umyjeme a můžeme jej mixovat na pastu nebo strouhat. A to jen tolik, kolik spotřebujeme. Zbytek zabalíme do folie a umístíme do lednice.

Japonský křen má skvělé účinky na lidské zdraví. Obsahuje velké množství vitamínu C, vápníku, draslíku, B6 a magnesia. Je velmi účinný k ředění krve. Působí jako prevence proti rakovině nebo mozkovým příhodám a infarktu. Je dokonalým antioxidantem.
Pokud chcete mít doma přírodní antibiotikum, je pěstování japonského křene právě pro Vás. Wasabi ocení všichni milovníci japonské kuchyně. Zajímavostí je, že wasabi v minulosti sloužilo jako platidlo daní, neboť patří mezi nejdražší koření.

Wasabi - japonský křen

Chcete být informováni o novinkách našeho webu?
Přihlašte se k odběru novinek na Váš e-mail!

logakaret1 © 2024 Citrus-shop.cz - Partnerský program

Partner ID:

Podpora citrus shop

 

 

Citrusy doprava zdarma