Ičandarin vznikl přirozeným zkřížením mandariny a ičang papedy. Výška cca 30 - 60 cm.
Plody tohoto zajímavého citrusu se sklízí od října do března. Plody o velikosti 6 cm se používají dužina jako citrony a limety, oplodí může jako zelenina. Plody bývají středně velké, cca 6 cm. Dužnina je jantarově žlutá, jemná a příjemně kyselá. Citrus bývá středně vysoký, vzrůstný strom, listy mírně zoubkované, mladé výhony listů jsou načervenalé. Oplodí bývá nazelenalé, žluté, při zralosti až oranžové, silnější, hrubé, hrbolaté a snadno loupatelné. Oplodí je sladké, je jedlé, je zajímavé, že se využívá jako zelenina. Citrus se hodí i pro bytové pěstování s chladným zimováním. Citrus je velmi odolný chladu i mrazu, vydržel až -12°C. Prodáváme citrusy na podnoži ponciru jednoleté a dvouleté, podnož je tříletá. Doporučujeme všechny tyto mladé citrusy s podnoží poncirus zatím ponechat v květináčích a v zimě ponechat v chladné místnosti.
Tento citrusový hybrid vznikl přirozeným zkřížením mezi mandarinou a ičang papédou a je původem z Číny, kde je známý už více než 2500 let. Oblíbený je také v Japonsku, kde se pěstuje více než tisíc let, zejména v chladnějších oblastech prefektur Kochi a Tokushima, a to až do výšky 1400 metrů nad mořem. Jedná se o keř nebo středně vysoký strom s kopinatými, zašpičatělými a mírně zoubkovanými listy s křídlatými řapíky, které tvoří asi třetinu délky listové čepele. Mladé výhony mají načervenalou barvu, a rostlina je schopna snášet teploty až do -12°C. Plody jsou menší až středně velké, lehké, zploštělé, s nazelenalou, žlutou až oranžovou silnější, hrubou a hrbolatou slupkou, která se snadno loupe. Jsou sladké, jedlé a často se používají jako zelenina. Dužnina je jantarově žlutá, jemná, kyselá, nahořklá s pryskyřičným aroma, obsahuje málo šťávy, ale mnoho semen a skládá se z 11-12 segmentů. Plody se sbírají od října do března a v některých oblastech substituují citrony a limetky. V Japonsku se z nich vyrábí ocet a kyselina citronová, jsou používány v ceremoniích, kuchyni i jako dekorace, a nacházejí uplatnění i v korejské kuchyni. Rostlina se díky rychlému růstu často využívá jako podnož pro šlechtění a je vhodná i pro domácí pěstování. Existuje několik kultivarů, jako ‘Kinnosu’, ‘N°1-754’, ‘Xiecheng’, ‘Zhenchen’, které mají obvykle méně semen. Zatímco dužnina některých klonů může být nahořklá nebo dokonce nejedlá, jiné mají příjemně kyselou chuť. Původně byla rostlina využívána v Japonsku jako chladuvzdorná podnož, nyní je však často nahrazována poncirem a jeho kříženci, přesto se ještě stále používá pro odrůdu ‘Tankan’.
Dárkový poukaz v konkrétní hodnotě, který můžete darovat a následně uplatnit na nákup nejen citrusů, ale celého sortimentu z naší nabídky.
DetailTel: (+420) 774 721 757
info@citrus-shop.cz
Citrus shop zahradnictví
Legionářů 2
Hodonín
695 01
Otevřeno:
Po-Pá 9-17
So 9-11:30
© 2024 Citrus-shop.cz - Partnerský program