Fíkovník (fíkovník smokvoň)
(Ficus carica)
Fíkovník smokvoň (F.carica) je jednou z nejstarších kulturních rostlin. Pochází pravděpodobně z Malé Asie, odkud se rozšířil téměř do všech tropických a subtropických částí světa. K rodu Ficus náleží téměř 700 druhů. Fíkovník smokvoň je dvoudomý, rychle rostoucí opadavý keř nebo strom s košatou korunou a náleží do čeledi morušovníkovitých. Může dorůstat více jak 10 m výšky. Dřevo morušovníku se využívá v truhlářství a své uplatnění si našel také ve farmacii a parfumerii. V našich oblastech pěstujeme fíkovník většinou jako atraktivní přenosnou rostlinu se zajímavým habitem, ale v místech s teplejším podnebím můžeme vybrané odrůdy pěstovat celoročně venku.
Pletivo fíkovníku (F. carica) je protkáno mléčnicemi, rostlina tedy při poranění roní bílý latex. Kůra fíkovníků je hladká a světle šedá. Fíkovník je znám svou heterofilií, což znamená, že na rostlině najdeme několik typů a tvarů listů. Rovněž jednotlivé odrůdy se odlišují různými tvary listů. Hluboce laločnaté dlanité listy jsou tuhé, kožovité s výraznou žilnatinou a tuhým řapíkem. Květenství je naopak nenápadné, hruškovitě uspořádané a přimknuté k větvi. V současné době se nejčastěji pěstují odrůdy z tzv. adriatické skupiny, které jsou samosprašné. Plodenství fíkovníku se nazývá sykonium. Fíky jsou rozdílné ve tvaru i velikosti podle zvolené odrůdy. Dozrávají asi 3 – 4 měsíce po odkvětu a sklízejí se odlamováním. Sklízíme v okamžiku, kdy fíky měknou a stopka zavadá. Drobné semínka, které plodenství obsahuje, jsou součástí specifické chuti fíků.
Pro pěstování fíkovníku volíme kvalitní výživnou zeminu s podstatným obsahem jílu a dostatečnou drenáží. V létě rostlinu umístíme na slunné stanoviště, výborně se jí daří u sluncem vyhřátých zdí. Zálivka v době vegetace musí být vydatná. Hnojíme rozpustnými hnojivy dvakrát do měsíce. Při dozrávání zálivku omezíme, abychom zabránili pukání a následnému opadu nasazených fíků. Na konci července přestaneme hnojit dusíkatým hnojivem a přihnojujeme hnojivem obsahujícím draslík, aby mladé letorosty stihly do jara vyzrát. Fíkovník množíme na jaře před narašením dřevitými řízky, kořenovými výmladky a hřížením. Řízky odebereme a ve vlažné vodě očistíme od vytékajícího latexu. K dobrému zakořenění použijeme stimulátor.
Fíkovník přesazujeme na podzim (starší rostliny stačí jednou za 3 - 5 let), kdy můžeme opatrně zakrátit kořeny, popřípadě pouze vyměníme svrchní vrstvu substrátu za nový. V době vegetačního klidu zacházíme se zálivkou obezřetně, mohlo by dojít k uhnívání kořenů a rozvoji houbových chorob, které jsou pro rostlinu fatální. Nehnojíme.
Rostliny v nádobách na zimu přeneseme do bezmrazé místnosti nebo skleníku. Protože fíkovník na zimu shazuje listí, lze rostlinu zimovat v tmavém sklepě. Tomu uzpůsobíme zálivku! Mrazuvzdorné odrůdy (odolnost 5°C /-15°C), které pěstujeme ve volné půdě, přikryjeme jutou nebo netkanou textilií a přihrneme ke kmínku mulč nebo listí. Volíme stanoviště, které je chráněno před mrazovými pásy a před silným severním a východním větrem. V případě poškození mrazem má fíkovník schopnost znovu obrazit z podzemních částí.
Řez provádíme v předjaří, kdy odstraníme větve poškozené, zahušťující korunu a větve, které již neplodí. Tím podpoříme další větvení a tvorbu plodonosných letorostů. Škůdci ohrožující zdravý vývoj rostliny mohou být červci, štítenky, puklice, vrtule velkohlavá a sviluška. Při prvních příznacích volíme postřik vhodný na savé a žravé škůdce.
Náš tip: pokud se rozhodneme fíky sušit, necháme je na rostlině tzv. „přezrát“. Obsahují více cukru a méně vody. Ze zralých čerstvých fíků můžeme připravit výbornou marmeládu, povidla, čatní a ovocné saláty. Vynikající jsou plněné sýrem a šunkou. Fíky můžeme také zamrazit.
Pro zajímavost uvádíme některé odrůdy fíkovníku smokvoně (F.carica):
Brown Turkey - sklízíme v době, kdy slupka začíná praskat. V té době jsou nejchutnější. Dužnina může být bílá, růžová nebo zelenožlutá s načervenalým středem.
Col di Signora Blanca - silná žlutozelená slupka, dužnina je sladká, tmavě červená.
Bornholms´ Diamond - fíky jsou poměrně velké, slupka hnědozelená, dužnina hnědorůžová, chuť není tolik výrazná.
Rouge de Bordeaux – plody hruškovité, slupka tmavě fialová, dužnina jahodově červená, aromatická. Odrůda je vynikající k přípravě marmelád.
Brogiotto Bianco - fíky velikosti malého vejce. Slupka zelená, postupně růžovějící, dužnina může být bílá nebo světle růžová až hnědá.
White Marseilles - fíky jsou kulaté, zelená až zelenožlutá slupka, dužnina je bílá až smetanová, může být i žlutá. Sladké a aromatické plody.
Peretta - plody jsou velmi velké, hruškovitě protáhlé, slupka je žlutohnědá, dužnina je hnědá až purpurová, velmi sladká.
White Adriatic - slupka je zelená až zlatohnědá, dužnina růžová až červená. Plody s jemnou vůní.
Black Genoa - větší plody, slupka temně fialová, dužnina je jahodově červená.
Tel: (+420) 774 721 757
info@citrus-shop.cz
Citrus shop zahradnictví
Legionářů 2
Hodonín
695 01
Otevřeno:
Po-Pá 9-17
So 9-11:30
© 2024 Citrus-shop.cz - Partnerský program