Narančila
(Solanum quitoense, Solanum topiro) atd.
Narančila je krátkodobá stálezelená rostlina pocházející z oblasti Latinské Ameriky. Pěstuje se především ve vyšších polohách And, kde má dostatečný přísun srážek a vhodné klima. Patří do čeledi lilkovitých stejně tak jako rajčenka a pepino. Jedná se o rostlinu 2 až 3 metry vysokou, bohatě keřovitě větvenou. Existují odrůdy trnité i beztrnné.
Narančila je velmi křehká bylina s postupně dřevnatějícími lodyhami. Při neopatrném zacházení se může stát, že se rostlina zlomí. Listy jsou široké a vykrojené po celé své délce. Dosahují délky až 40 cm. Jsou stejně jako lodyha pokryty hustými jemnými chloupky, které mají u mladých rostlin purpurovou barvu. Z paždí lístků vyrůstá velké množství bílých květů na krátkých stopkách. Plodem je oválná bobule asi 6 cm velká, oranžová a ojíněná jemnými chloupky, které se snadno odstraní setřením. U nás je narančila známá také jako chlupatý pomeranč. Slupka je tuhá a kožovitá, ale zelenožlutá dužina s drobnými semínky je velmi šťavnatá. Narančila svou sladkokyselou chutí může někomu připomínat kiwi. Jiným zase připomíná rajče nebo pomeranč. Jedná se tedy o velmi zajímavou pěstitelskou záležitost.
Pro úspěšné pěstování narančily musíme připravit vhodné podmínky. Nesnáší přímé slunce a tím i nepřiměřeně vysoké teploty. Vyhovuje jí pokojová teplota kolem 20°C. Přijatelnější je pro ni polostín a neustále mírně vlhká půda. Ta by měla být humózní, výživná a dobře propustná. Narančilu nesmíme nechat přeschnout. Ovšem fatální pro její život je i trvalé přemokření. V období vegetace ji dvakrát do měsíce přihnojíme slabým roztokem hnojiva. V zimním období ji můžeme pěstovat ve studeném skleníku nebo v zimní zahradě.
Množení narančily není náročné. Množí se pomocí semen, která snadno vyklíčí. Rostlinu lze každoročně na jaře mírně prořezat. Udrží si tak pěkný keřovitý tvar. Odřezané vrcholky, ošetřené pomocí stimulátoru, můžeme zasadit do substrátu, přikrýt mikrotenovým sáčkem a pokusit se vypěstovat nové rostliny i tímto způsobem. Při dobré péči nám bude narančila plodit několik let.
Mezi obávané škůdce patří především molice skleníková.
Náš tip: dužinu naračily můžeme využít k přípravě salátů, ovocných šťáv, do marmelád a želé. Můžeme je konzumovat vychlazené, ale také zapékat. Vydlabanou slupku naplníme například banány a jablky spolu s rozinkami a ořechy, osladíme, popřípadě dokořeníme skořicí a zapečeme. Podáváme se zmrzlinou a šlehačkou.
Tel: (+420) 774 721 757
info@citrus-shop.cz
Citrus shop zahradnictví
Legionářů 2
Hodonín
695 01
Otevřeno:
Po-Pá 9-17
So 9-11:30
© 2025 Citrus-shop.cz - Partnerský program