Jahodový stromek, známý pod latinským názvem Psidium, patří mezi méně známé, ale o to zajímavější ovocné dřeviny. Nejčastěji se setkáte s druhem Psidium cattleianum, označovaným také jako jahodová guava. Pochází z tropických oblastí Jižní Ameriky, kde roste jako keř nebo menší stromek. V našich podmínkách se pěstuje převážně jako přenosná rostlina v nádobách, ale při správné péči vás odmění bohatou úrodou voňavých plodů.
Krása a užitek v jednom
Psidium je nejen užitkovou, ale i okrasnou rostlinou. Má lesklé, tmavě zelené listy a během jara a léta kvete drobnými bílými květy s výraznými tyčinkami. Plody jsou kulaté, velikostí připomínají menší švestku, barvou od žluté po červenou. Dužina je šťavnatá, sladká a voní po jahodách, což dalo stromku jeho české jméno. Kromě chuti zaujme i vysokým obsahem vitamínu C a antioxidantů.
Nároky na stanoviště a pěstování
Jahodový stromek miluje světlo a teplo. Nejlépe se mu daří na slunném stanovišti, chráněném před větrem. V létě jej můžete umístit na balkon, terasu nebo zahradu, na zimu je však nutné přenést rostlinu do světlé, chladnější místnosti s teplotou kolem 10–15 °C. Psidium není mrazuvzdorné, proto je pěstování v nádobě ideální volbou. Substrát by měl být propustný, bohatý na živiny a mírně kyselý. Důležitá je pravidelná zálivka, ale pozor na přemokření – kořeny nesnášejí trvale mokrou půdu.
Hnojení a řez pro bohatou úrodu
Pro zdravý růst a bohaté kvetení je vhodné jahodový stromek pravidelně přihnojovat, ideálně hnojivem na ovocné dřeviny nebo citrusy. Na jaře a v létě hnojte každé dva týdny, v zimě hnojení omezte. Rostlina dobře snáší řez, který podporuje větvení a tvorbu plodů. Nejvhodnější doba pro řez je brzy na jaře před začátkem vegetace. Odstraňujte slabé, poškozené nebo křížící se větve a udržujte kompaktní tvar keře.
Kvetení, opylování a sklizeň
Psidium kvete nejčastěji v květnu až červnu. Květy jsou samosprašné, takže není nutné pěstovat více rostlin pro úrodu. Po opylení se začnou vyvíjet plody, které dozrávají během léta až podzimu. Zralé plody poznáte podle syté barvy a jemné vůně. Sklízejte je opatrně, protože jsou měkké a náchylné k otlakům. Čerstvé plody jsou výborné jen tak, ale můžete je využít i do džemů, sirupů, dezertů nebo ovocných salátů.
Zdravotní benefity a využití v kuchyni
Jahodová guava je ceněná nejen pro svou chuť, ale i pro vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a antioxidantů. Pravidelná konzumace podporuje imunitu, trávení a celkovou vitalitu. Plody jsou vhodné pro přímou konzumaci, ale i na výrobu marmelád, šťáv nebo ovocných omáček. Listy stromku se v tradiční medicíně využívají k přípravě čajů s protizánětlivými účinky.
Množení a nejčastější problémy
Psidium lze množit semeny nebo řízkováním. Semena vysévejte do lehkého substrátu a udržujte v teple, klíčení trvá několik týdnů. Řízkování je rychlejší a zaručuje zachování vlastností mateřské rostliny. Mezi nejčastější problémy patří napadení sviluškami nebo mšicemi, které lze řešit postřikem nebo sprchováním listů. Důležité je také zabránit přemokření, které vede k hnilobě kořenů.
Exotická ozdoba i zdroj zdraví pro vaši zahradu či domov
Jahodový stromek (Psidium) je fascinující rostlina, která dokáže obohatit každý domov či zahradu nejen svým exotickým vzhledem, ale především lahodnými a zdraví prospěšnými plody. Jeho pěstování není složité, pokud mu dopřejete dostatek světla, tepla a péče, odmění vás bohatou úrodou a stane se ozdobou vašeho zeleného koutku. Díky svým nenáročným nárokům a univerzálnímu využití v kuchyni i domácí lékárně si získává stále větší oblibu mezi pěstiteli po celém světě. Psidium je navíc krásnou ukázkou toho, jak lze i v našich podmínkách pěstovat kousek tropů a těšit se z vlastních, čerstvých plodů.
Pokud hledáte zdravou, silnou a kvalitní sazenici jahodového stromku, vyberte si z naší nabídky - Psidium - Jahodový stromek
Tel: (+420) 774 721 757
info@citrus-shop.cz
Citrus shop zahradnictví
Legionářů 2
Hodonín
695 01
Otevřeno:
Po-Pá 9-17
So 9-11:30
© 2025 Citrus-shop.cz - Partnerský program