Aronii můžeme znát pod českým názvem černý jeřáb nebo také temnoplodec. Černou jeřabinu můžete najít v zahradách, parcích nebo na okrajích lesů. Aronie je nenáročný keř, který je vhodný na zahrady i s méně bohatou půdou na živiny. Rostlinu můžeme pěstovat jako keř nebo strom, je vhodná i do polostínu.
Za domovinu aronie je považována Severní Amerika, kde stále divoce roste. Planě rostoucí je k vidění například v Rusku nebo severních zemí Evropy. V 21. století se začaly plody aronie široce využívat ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu.
Keře dosahují šířky až dvou metrů a můžou dorůst do výška tří metrů. Černý jeřáb dobře snáší zimní období a netrpí na choroby a škůdce. Svými listy připomíná listy višně. Keř roste středně rychle. Za optimálních podmínek může být roční přírůstek 30-50cm. Aronii můžeme také pěstovat jako živý plot, vypěstování takové plotu trvá přibližně pět let. V jarních měsících začíná velmi rychle rašit a listy zůstávají na keři až do listopadu. Na podzim se listy zbarví do žluté a později do červené barvy. Nádherné květy můžou být k vidění již od konce dubna.
Aronie plodí malé malvice, které mají podobu černě zbarvených bobulí. Plody aronie jsou specifické trpkou chutí a mají velký obsah vitamínu C a antioxidantů. Kromě vitamínů také obsahuje velké množství minerálů a dalších látek jako například železo, draslík, vápník, hořčík, zinek a v neposlední řadě jód, který je velmi důležitý pro správnou funkci štítné žlázy.
Při měření antioxidační síly bylo prokázáno, že aronie vykazuje jednu z nejvyšších dosud zaznamenaných hodnot. Aronie má blahodárné účinky na lidské zdraví, zejména na krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Dále také zmírňuje stres a migrény, zvyšuje pružnost cév, účinně působí proti chudokrevnosti, chrání střeva a trávící ústrojí a podporuje jaterní funkce. Plody jsou vhodné také pro diabetiky z důvodu obsahu přírodního sladidla sorbitu.
Kromě zmíněných pozitivních vlivů na lidský organismus byly ze studie získány náznaky, že by látky z aronie mohly mít velký vliv v boji s rakovinou tlustého střeva.
Nejpřínosnější jsou čerstvé nebo zmražené plody. Nejčastěji se aronie používá k výrobě džemu, kompotu nebo sirupu. Dále se využívá při přípravě ovocných nápojů nebo džusů, z plodů se také může vyrábět víno. Plody aronie můžeme také sušit a využít k přípravě čaje. Tepelná úprava sníží množství vitamínů, ale i přesto je množství látek, které v plodech zůstanou velmi zdravotně významné.
Plody dozrávají v polovině léta, avšak můžeme je sklízet i přezrálé po prvních mrazících, chuť bude méně tříslovitá. Po sklizni vydrží plody v dobrém stavu i dva měsíce, pokud jsou dobře uschovány na suchém a chladném místě. Aronii mají také ve velké oblibě ptáci, je proto potřeba obalit keř starou záclonou nebo podobnou látkou, která plody ochrání a zároveň propustí slunce.
Tel: (+420) 774 721 757
info@citrus-shop.cz
Citrus shop zahradnictví
Legionářů 2
Hodonín
695 01
Otevřeno:
Po-Pá 9-17
So 9-11:30
© 2024 Citrus-shop.cz - Partnerský program